KÜRESEL ISINMA

  Bir süredir etkisini çokça gördüğümüz '' Küresel Isınma ''Atmosfere verilen gazların sera etkisi yaratması sonucunda, Dünya atmosferi ve okyanuslarının ortalama sıcaklıklarında belirlenen artışa verilen isimdir.

  Afrika ülkelerinde Yaşanan Sıcaklık bu yaz tüm Türkiye'yi etkisi altına aldı.

Bu sene tüm şehirlerde kışın sert geçeceği söyleniyor! Bu bile buzulların erimesi küreselleşme ile alakalı,
böyle giderse dünyanın 2030 yılında yok olucağı bahsediliyor,ama asıl bahsedilen buzulların tamamiyle erimesi vede denizlerin buzullarla kaplanacağı deniz seviyesi yükselleceğide söz edildi.
İşte Size Bazı Benim bildiğim Bilgiler ...

 Bu yıl buzulların kapladığı alan ciddi oranda küçüldü. Bu küçülme bazı alanlarda yüzlerce mille ifade ediliyor.

Bu yıl Haziran ayında buzullar, normalde Eylül ayında (yani buzulların en düşük seviyede olduğu ayda) olması gereken boyuttaydı.
Bir kaç hafta önce, buzullarda rekor bir erime gerçekleşti ve bugüne dek ulaştığı en küçük boyut olan 3,51 milyon kilometre kareye ulaştı.

Ve hala erime devam ediyor.

50 yıldır saptanabilir duruma gelmiş ve önem kazanmıştır.

 Dünya'nın atmosfere yakın yüzeyinin ortalama sıcaklığı 20. yüzyılda 0.6 (± 0.2) °C artmıştır.

İklim değişimi üzerindeki yaygın bilimsel görüş, "son 50 yılda sıcaklık artışının insan hayatı üzerinde fark edilebilir etkiler oluşturduğu" yönündedir.

İklim sistemi içsel ve insani etkiler, güneş hareketleri ve sera gazları, vb. nedenlerden etkilenmektedir. İklimbilimciler (klimatolog) küresel ısınma konusunda hemfikirdirler.

Bu değişimin detaylı nedenleri açık bir araştırma alanıdır ama bilimsel çoğunluk sera gazlarının son zamanlardaki sıcaklık artışının başlıca nedeni olduğunu belirtmektedir.

Atmosferdeki karbondioksit (CO2) ve metan (CH4) oranlarındaki artış dünya yüzeyinin sıcaklığını yükseltmektedir. CO2 oranındaki artış dünyanın yüzeyini ısıtmakta ve kutuplara yakın buzların erimesine yol açmaktadır.

Buzlar eridikçe yerlerini kara veya sular almaktadır.

Kara ve suların buza oranla daha az yansıtıcı olması güneş ışınımı emilimini arttırmakta ve dolayısıyla buzullarda daha fazla erimeye yol açmaktadır.

Küresel ısınmaya, atmosferde artan sera gazlarının neden olduğu düşünülmektedir. Karbondioksit, su buharı, metan gibi bazı gazların, Güneşten gelen RADYASYON bir yandanda dış uzaya yansımasını önleyerek ve diğer yandan da bu radyasyondaki ısıyı soğurarak yerkürenin fazlaca ısınmasına yol açtığı ileri sürülmektedir


Yorumlar

Popüler Yayınlar